BIGOS Z SZYBKOWARU
Zawsze gdy gotowałam bigos miałam wrażenie,że to trwa całą wieczność a w kuchni cały czas panował bałagan-przy mieszaniu kapusta to spadła tu to tam.Odkąd kupiłam szybkowar-gotowanie bigosu to pestka a jaka oszczędność czasu -30 minut gotowania i można zajadać.
SKŁADNIKI( na szybkowar o pojemności 6 litrów.):
- 2 kg.kiszonej kapusty
- 1-2 cebule
- 100 g.suszonych śliwek
- 2 garście suszonych grzybów
- 200 g. boczku wędzonego parzonego
- 2 laski kiełbasy śląskiej(lub 1 podwawelskiej)
- ok 500 g. mieszanego mięsa(np.łopatka wieprzowa,filet z kurczaka,udo z kurczaka-bez kości i skóry)
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 0,5 kostki smalcu
- kostka rosołowa
- przyprawa do bigosu
- przyprawy do mięsa:sól,pieprz,papryka słodka,majeranek,czosnek granulowany,ewentualnie przyprawa do kurczaka
Kapustę wypłukuję i próbuję czy nie jest za kwaśna-jeżeli tak jest raz jeszcze czynność powtarzam,dokładnie odciskam.Można kapustę pokroić na mniejsze kawałki.Grzyby zalewam wrzącą wodą-750 ml. Kiełbasę i boczek kroję w kostkę,cebulę również i podsmażam na oleju.Mięso kroję na mniejsze kawałki,przyprawiam i podsmażam na oleju.Odcedzam grzyby-wody z moczenia wlewam do garnka dodaję do niej koncentrat,kostkę rosołową oraz smalec i zagotowuję.Do miski wrzucam kapustę,kiełbasę z cebulą,mięso,grzyby,śliwki,przyprawę do bigosu oraz wywar grzybowo-pomidorowy i mieszam.Na dno garnka wlewam 0,5 szklanki wody.Wkładam zawartość miski i delikatnie dociskam.Zamykam szybkowar-ustawiam na 2 poziom gotowania(u mnie oznacza to szybkie gotowanie) i od czasu,gdy szybkowar się zamknie gotuję 30 minut.Po tym czasie wyłączam płomień i czekam aż szybkowar sam się otworzy.
Gotowy bigos przekładam do słoików i pasteryzuję 30 minut.Przechowuję w lodówce.
Co jeśli bigos się przypalił?
Mój pierwszy bigos z szybkowaru przypaliłam.Bigos był smaczny,ale dno garnka dosłownie czarne.Załamałam się-garnek miałam przecież tylko kilka dni.Szybko przeszukałam internet w nadziei,że znajdę sposób na wyczyszczenie garnka.W moim przypadku sprawdziły się tabletki do zmywarki.Do garnka wrzuciłam 2 tabletki dolałam trochę wody i podgrzewałam na małym ogniu co jakiś czas mieszając dno drewnianą łyżką-po przypaleniu niema śladu.
Jutro robie bigos! :)
OdpowiedzUsuńTroszkę późno,ale mimo wszystko życzę miłego gotowania :)
Usuń