ROSÓŁ Z SZYBKOWARU

Rosół z szybkowaru jest bardzo klarowny i esencjonalny-dodatkowym atutem jest czas jego przygotowania.Od czasu zagotowania wynosi on ok.20 minut.Pomysł na szybki obiad po pracy,rozgrzewająca zupka w okresie zimowym czy baza innych zup.Często gotuję bulion drobiowy ze względu na moją córkę-mogłaby jeść rosół codziennie!Mój jest trochę "blady" ,dlatego że nie zawiera kostek rosołowych ani vegety.Do tego rosołu dałam dużo mięsa,bo chcę przygotować z niego pyzy.




SKŁADNIKI:
  • 1 kurczak (ok.1,5 kg.)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 0,5 pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 5-6 kulek pieprzu
  • sól 
  • lubczyk suszony

Kurczaka oczyścić,umyć i włożyć do garnka .Cebulę opalić nad ogniem.Marchew,pietruszkę,seler,czosnek obrać i dorzucić do garnka.Dołożyć cebulę i przyprawy.Zalać wodą tak aby przykryła wszystkie składniki.Najlepszy rosół uzyskuje się gdy nie przesadzamy z płynem.Ja dzisiaj wlałam wody do wysokości maksymalnej na szybkowarze,ponieważ w planach miałam jeszcze przygotowanie kilku galaretek drobiowych dla męża☺

Zamknęłam szybkowar,przełączyłam na 2 stopień gotowania(gotowanie szybkie) i od czasu gdy garnek się zamknął gotowałam ok.20 minut.Poczekałam aż szybkowar sam się otworzy.Na ten garnek wsypałam 2 łyżki soli i po spróbowaniu dodałam jeszcze szczyptę.Przelałam przez sito,aby był klarowny.Podaję  z ugotowana marchewką i posypany natką pietruszki.Do każdej miseczki można dodać po kawałku ugotowanego mięsa-moja rodzina za takim nie przepada,więc przerabiam kurczaka na galaretki oraz farsz do naleśników czy  przygotowuję z niego pyzy z mięsem z rosołu.Smacznego rosołku.

Komentarze

Popularne posty