ROSÓŁ Z SZYBKOWARU
Rosół z szybkowaru jest bardzo klarowny i esencjonalny-dodatkowym atutem jest czas jego przygotowania.Od czasu zagotowania wynosi on ok.20 minut.Pomysł na szybki obiad po pracy,rozgrzewająca zupka w okresie zimowym czy baza innych zup.Często gotuję bulion drobiowy ze względu na moją córkę-mogłaby jeść rosół codziennie!Mój jest trochę "blady" ,dlatego że nie zawiera kostek rosołowych ani vegety.Do tego rosołu dałam dużo mięsa,bo chcę przygotować z niego pyzy.
SKŁADNIKI:
- 1 kurczak (ok.1,5 kg.)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 selera
- 0,5 pora
- 3 ząbki czosnku
- 5-6 kulek pieprzu
- sól
- lubczyk suszony
Kurczaka oczyścić,umyć i włożyć do garnka .Cebulę opalić nad ogniem.Marchew,pietruszkę,seler,czosnek obrać i dorzucić do garnka.Dołożyć cebulę i przyprawy.Zalać wodą tak aby przykryła wszystkie składniki.Najlepszy rosół uzyskuje się gdy nie przesadzamy z płynem.Ja dzisiaj wlałam wody do wysokości maksymalnej na szybkowarze,ponieważ w planach miałam jeszcze przygotowanie kilku galaretek drobiowych dla męża☺
Zamknęłam szybkowar,przełączyłam na 2 stopień gotowania(gotowanie szybkie) i od czasu gdy garnek się zamknął gotowałam ok.20 minut.Poczekałam aż szybkowar sam się otworzy.Na ten garnek wsypałam 2 łyżki soli i po spróbowaniu dodałam jeszcze szczyptę.Przelałam przez sito,aby był klarowny.Podaję z ugotowana marchewką i posypany natką pietruszki.Do każdej miseczki można dodać po kawałku ugotowanego mięsa-moja rodzina za takim nie przepada,więc przerabiam kurczaka na galaretki oraz farsz do naleśników czy przygotowuję z niego pyzy z mięsem z rosołu.Smacznego rosołku.




Komentarze
Prześlij komentarz