Golonka w kapuście z szybkowaru

Zawsze przygotowuję golonkę w ten sam-sprawdzony sposób.Wypróbowałam już kilka innych przepisów ale ten jest najlepszy.Jedynym jego minusem jest czas w którym golonka leży w solance.Samo jej przygotowanie wcale nie jest pracochłonne,bo wystarczy solankę zagotować a później wystudzić i włożyć do niej mięso-uważam to za konieczność.Mięso dzięki temu jest bardzo smaczne-każdy jego kawałek jest doprawiony.Można golonkę ugotować w garnku lub upiec w piekarniku ale wtedy czas potrzebny do ich przygotowania znacznie się wydłuży-w szybkowarze zajmuję to 35 minut a mięso jest miękkie i z łatwością odchodzi od kości.

SKŁADNIKI:
  • 4 golonki przednie (ok.1,6 kg.)
  • 1 kg.kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • szczypta pieprzu mielonego
  • szczypta majeranku


składniki solanki(na 1,6 kg. golonki):
  • 1,6 l. wody
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu


PRZYGOTOWANIE:
W garnku umieściłam wszystkie składniki solanki.Mieszałam do momentu rozpuszczenia się cukru.Zagotowałam a następnie odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
Golonki dokładnie oczyściłam i umyłam a następnie włożyłam do solanki(mięso musi być zakryte płynem) na 24-48 godzin a w połowie czasu przewróciłam  na drugą stronę.Po tym czasie golonki wyjęłam-opłukałam.
Na dno szybkowaru wlałam 2-3 łyżki oleju i smażę na nim pokrojoną w kostkę cebulę-do momentu w którym się zeszkli.Kapustę opłukałam aby nie była zbyt kwaśna.Kapustę wrzucam do garnka i podsmażam z cebulką.Doprawiam pieprzem i majerankiem. Zalałam 1,5 szkl. zimnej wody i włożyłam golonki.Zamknęłam szybkowar,ustawiłam na 2 poziom gotowania-u mnie oznacza on szybkie gotowanie.Od chwili zagotowania gotowałam 35 minut.Wyłączyłam i pozostawiłam szybkowar w spokoju aż ciśnienie samo spadło.
Gotową golonkę włożyłam jeszcze  do piekarnika aby uzyskać rumianą skórkę-ale nie jest to konieczne.Praktycznie po wyjęciu z szybkowara można już mięso serwować np. z gotowanymi ziemniaczkami lub tak jak ja z pieczonymi i oczywiście z dodatkiem ulubionej musztardy.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty