PASZTET Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ



Podejrzałam ten przepis u p.Ewy Wachowicz już dawno temu ale jakoś nie mogłam się za niego zabrać-choć po upieczeniu wyglądał apetycznie.Ostatnio miałam gości i postanowiłam go przygotować-okazał się hitem .Podany z żurawiną smakował gościom.W oryginalnym przepisie dodawany był alkohol-ja z niego zrezygnowałam zamiast tego dorzuciłam kilka ziół oraz czosnek i cebulkę.

       
       SKŁADNIKI:
  • 450 g. wątróbki kurzej
  • 200 g. masła
  • 4 jaja
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • majeranek 
  • natka koperku

Wątróbki oczyścić,umyć i zmiksować na gładką masę w malakserze.Masło rozpuścić,odlać trochę na patelnie i podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Znów włączyć malakser dodawać powoli przestudzone masło,podsmażoną cebulkę,jaja,przyprawy oraz koperek.Masę przelać do "keksówki' wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w kąpieli wodnej 45 minut w 150 stopniach.Ostudzić-podawać z żurawiną lub ogórkiem kiszonym.

Komentarze

Popularne posty