PASZTET Z WĄTRÓBKI DROBIOWEJ
Podejrzałam ten przepis u p.Ewy Wachowicz już dawno temu ale jakoś nie mogłam się za niego zabrać-choć po upieczeniu wyglądał apetycznie.Ostatnio miałam gości i postanowiłam go przygotować-okazał się hitem .Podany z żurawiną smakował gościom.W oryginalnym przepisie dodawany był alkohol-ja z niego zrezygnowałam zamiast tego dorzuciłam kilka ziół oraz czosnek i cebulkę.
SKŁADNIKI:
- 450 g. wątróbki kurzej
- 200 g. masła
- 4 jaja
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- majeranek
- natka koperku
Wątróbki oczyścić,umyć i zmiksować na gładką masę w malakserze.Masło rozpuścić,odlać trochę na patelnie i podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Znów włączyć malakser dodawać powoli przestudzone masło,podsmażoną cebulkę,jaja,przyprawy oraz koperek.Masę przelać do "keksówki' wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w kąpieli wodnej 45 minut w 150 stopniach.Ostudzić-podawać z żurawiną lub ogórkiem kiszonym.



Komentarze
Prześlij komentarz