PYZY Z MIĘSEM Z ROSOŁU
Znalazłam ten przepis kilka lat temu w internecie.Dostawałam wtedy wiejskie kury(zamrożone w całości).Nie bardzo wiedziałam co zrobić z taką ilością mięsa.Jednym ze sposobów było gotowanie garnka rosołu i dzielenie go na porcje-zamrożony bulion stanowił podstawę innych zup.Mięso wykorzystywałam do zrobienia pyz.Pyzy okraszone zrumienioną cebulką czy cebulką z boczkiem lub wędliną są smakowite.Po ugotowaniu i ostudzeniu układam każdą kulkę obok siebie na tacy tak aby nie dotykały siebie nawzajem i wkładam do zamrażalnika.Gdy już się zamrożą wkładam je w woreczki i mam jeszcze na 2 obiady.
PYZY:
- 1 kg.ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej
- 1-1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 łyzki mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- sól
Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce .Dodać mąki,jajo i szczyptę soli.Wyrobić ciasto do którego w razie potrzeby dodać mąki.Ciasto nie może kleić się do rąk a w konsystencji przypominać ciast na kopytka.Podzielić na części-z każdej formować wałek z którego następnie odcinać małe porcje.Każdą rozpłaszczyć i uformować placek.Do każdego z nich wkładać porcję farszu i formować kulkę.
FARSZ:
- gotowane mięso z rosołu
- jajo
- 2 średnie cebule
- sól i pieprz
Mięso zmielić.Cebulki pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oleju.Do mięsa dodać podsmażoną cebulkę,jajo oraz przyprawy.Dokładnie wymieszać.Aby formowanie pyz było przyjemniejsze można z farszu zrobić małe kulki☺
Pyzy wrzucać na gotującą się-posolona wodę.Gotować do chwili aż wypłyną.Podawać okraszone cebulką,kiełbaską czy boczkiem w towarzystwie ulubionej surówki.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz