ROLADKI Z UDEK KURCZAKA-FASZEROWANE CUKINIĄ,PIECZARKAMI I PAPRYKĄ.
Planujecie coś wyjątkowego na niedzielny obiad?Może odwiedzą Was goście i chcecie na Nich zrobić wrażenie?Myślę,że to jest odpowiednia propozycja dla Was.Roladki są bardzo soczyste i aromatyczne.Nie są trudne w przygotowaniu-idealne na co dzień jak i od święta.
SKŁADNIKI:
- 500 g. udek z kurczaka-bez kości i skóry
- 1/4 świeżej papryki
- 1/4 średniej cukinii
- 5 pieczarek świeżych
- por (kawałek ok.3 cm.)
- natka pietruszki
- przyprawa kebab-gyros lub przyprawa do kurczaka
- plastry boczku surowego wędzonego
- przyprawy:sól,pieprz,majeranek,czosnek granulowany
Udka rozbiłam tłuczkiem na taką grubość jak na kotlety i doprawiłam przyprawą kebab-gyros.Cukinie i pieczarki pokroiłam na małe paski.Paprykę i por w drobną kostkę.Warzywa podsmażyłam chwilkę na łyżce oleju a następnie doprawiłam solą,pieprzem,majerankiem i czosnkiem i poddusiłam pod przykryciem przez ok.10 minut.Odstawiłam do ostygnięcia.
Farsz rozłożyłam na rozbite mięso,jego boki założyłam do środka i zwinęłam roladki.Każdą owinęłam plastrami boczku w taki sposób aby każdy plaster lekko na siebie nachodził i roladka była w całości nim owinięta.Roladki poprzebijałam wykałaczkami.Włożyłam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piekłam bez przykrycia przez 45 minut w temp.180 stopni.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz