ROLADKI Z UDEK KURCZAKA-FASZEROWANE CUKINIĄ,PIECZARKAMI I PAPRYKĄ.

Planujecie coś wyjątkowego na niedzielny obiad?Może odwiedzą Was goście i chcecie na Nich zrobić wrażenie?Myślę,że to jest odpowiednia propozycja dla Was.Roladki są bardzo soczyste i aromatyczne.Nie są trudne w przygotowaniu-idealne na co dzień jak i od święta.


SKŁADNIKI:
  • 500 g. udek z kurczaka-bez kości i skóry
  • 1/4 świeżej papryki
  • 1/4 średniej cukinii
  • 5 pieczarek świeżych
  • por (kawałek ok.3 cm.)
  • natka pietruszki
  • przyprawa kebab-gyros lub przyprawa do kurczaka
  • plastry boczku surowego wędzonego
  • przyprawy:sól,pieprz,majeranek,czosnek granulowany


Udka rozbiłam tłuczkiem na taką grubość jak na kotlety i doprawiłam przyprawą kebab-gyros.Cukinie i pieczarki pokroiłam na małe paski.Paprykę i por w drobną kostkę.Warzywa podsmażyłam chwilkę na łyżce oleju a następnie doprawiłam solą,pieprzem,majerankiem i czosnkiem i poddusiłam pod przykryciem przez ok.10 minut.Odstawiłam do ostygnięcia.
Farsz rozłożyłam na rozbite mięso,jego boki założyłam do środka i zwinęłam roladki.Każdą owinęłam plastrami boczku  w taki  sposób aby każdy plaster lekko na siebie nachodził i roladka była w całości nim owinięta.Roladki poprzebijałam wykałaczkami.Włożyłam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i piekłam bez przykrycia przez 45 minut w temp.180 stopni.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty