GALARETKI DROBIOWE
Galaretki drobiowe przygotowuję na rodzinne imprezy ale również mężowi na drugie śniadanie do pracy.Najczęściej gotuję więcej rosołu,który jest bazą galaretki-wykorzystuję również do ich przygotowania mięso z zupy.
SKŁADNIKI:
- 1 l. rosołu drobiowego
- mięso z rosołu
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1/4 puszki kukurydzy konserwowej
- 1/4 puszki groszku konserwowego
- 2 jaja ugotowane na twardo
- ewentualnie listki pietruszki,marchewka z rosołu
Do pojemniczków lub małych miseczek wkładamy listek pietruszki następnie kawałki mięsa,kilka ziaren groszku i kukurydzy, kawałki jaja i ewent.plastry marchewki-wszystko w ilościach jakie najbardziej lubimy.Do gorącego rosołu wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy trzepaczka by dokładnie się rozpuściła.Delikatnym strumieniem wlewamy rosół do pojemniczków-tak aby wszystkie składniki były w nim zanurzone.Zostawiamy do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki do stężenia.Podajemy skropione sokiem z cytryny lub octem.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz