GALARETKI DROBIOWE


Galaretki drobiowe przygotowuję na rodzinne imprezy ale również mężowi na drugie śniadanie do pracy.Najczęściej gotuję więcej rosołu,który jest bazą galaretki-wykorzystuję również do ich przygotowania mięso z zupy.




SKŁADNIKI:
  • 1 l. rosołu drobiowego
  • mięso z rosołu
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/4 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/4 puszki groszku konserwowego
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • ewentualnie listki pietruszki,marchewka z rosołu


Do pojemniczków lub małych miseczek wkładamy listek pietruszki następnie kawałki mięsa,kilka ziaren groszku i kukurydzy, kawałki jaja i ewent.plastry marchewki-wszystko w ilościach jakie najbardziej lubimy.Do gorącego rosołu wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy trzepaczka by dokładnie się rozpuściła.Delikatnym strumieniem wlewamy rosół do pojemniczków-tak aby wszystkie składniki były w nim zanurzone.Zostawiamy do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki do stężenia.Podajemy skropione sokiem z cytryny lub octem.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty