KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

 W związku z tym,że Wigilia tuż "za rogiem" postanowiłam dodać przepis na krokiety.Osobiście-nie wyobrażam sobie aby mogło zabraknąć ich na Świątecznej Kolacji☺To jedno z Naszych 12 dań.Czy Wy również przygotowujecie krokiety na Wigilię?


SKŁADNIKI :

Naleśniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli i cukru
  • 2 łyżki oleju


Wszystkie składniki oprócz oleju włożyłam do miski i zmiksowałam razem.Olej wlałam na patelnie i podgrzałam.Gorący olej wlałam do miski z ciastem i  energicznie zamieszałam by nie powstały grudki.Smażyłam już nie wlewając na patelnię tłuszczu-ja robię cienkie(takie lubię najbardziej)

Farsz:


  • 500 g. kapusty kiszonej
  • 500 g. pieczarek
  • 1 cebula
  • przyprawy do smaku: sól,pieprz,majeranek,papryka słodka,liść laurowy
  • dodatkowo do panierowania: mąka,jajo i bułka tarta


Kapustę odciskam,sprawdzam czy nie jest za kwaśna(jeśli tak jest to ją opłukuję  i raz jeszcze odciskam),wkładam do garnka,zalewam wodą,dodaję listek laurowy i gotuję do miękkości.Pieczarki myję i kroję w plastry(lub na pół i w plastry jeśli są duże).Do garnka wlewam 2-3 łyżki oleju i wrzucam grzyby.Duszę na małym ogniu do miękkości a pod koniec doprawiam solą i pieprzem.Cebulkę kroję w drobną kostkę i smażę na złoty kolor na oleju.Do miski wkładam dobrze odsączone pieczarki oraz odsączoną kapustę i cebulkę-najlepiej potrzymać wszystko na sicie aż do momentu wystudzenia,do tego czasu pozbędziemy się również nadmiaru płynu.Farsz doprawiam: solą,pieprzem,majerankiem i słodką papryką.

Na każdy naleśnik nakładam porcję farszu.Boki naleśnika składam do środka i zwijam w roladkę.Każdy krokiet obtaczam w mące  następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej.Smażę na oleju na złoty kolor.Krokiety można podać jako dodatek do czerwonego barszczu lub jako osobne danie.
                                Smacznego.

Komentarze

Popularne posty