KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
W związku z tym,że Wigilia tuż "za rogiem" postanowiłam dodać przepis na krokiety.Osobiście-nie wyobrażam sobie aby mogło zabraknąć ich na Świątecznej Kolacji☺To jedno z Naszych 12 dań.Czy Wy również przygotowujecie krokiety na Wigilię?
SKŁADNIKI :
Naleśniki:
Naleśniki:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- 1 jajko
- szczypta soli i cukru
- 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki oprócz oleju włożyłam do miski i zmiksowałam razem.Olej wlałam na patelnie i podgrzałam.Gorący olej wlałam do miski z ciastem i energicznie zamieszałam by nie powstały grudki.Smażyłam już nie wlewając na patelnię tłuszczu-ja robię cienkie(takie lubię najbardziej)
Farsz:
Kapustę odciskam,sprawdzam czy nie jest za kwaśna(jeśli tak jest to ją opłukuję i raz jeszcze odciskam),wkładam do garnka,zalewam wodą,dodaję listek laurowy i gotuję do miękkości.Pieczarki myję i kroję w plastry(lub na pół i w plastry jeśli są duże).Do garnka wlewam 2-3 łyżki oleju i wrzucam grzyby.Duszę na małym ogniu do miękkości a pod koniec doprawiam solą i pieprzem.Cebulkę kroję w drobną kostkę i smażę na złoty kolor na oleju.Do miski wkładam dobrze odsączone pieczarki oraz odsączoną kapustę i cebulkę-najlepiej potrzymać wszystko na sicie aż do momentu wystudzenia,do tego czasu pozbędziemy się również nadmiaru płynu.Farsz doprawiam: solą,pieprzem,majerankiem i słodką papryką.
Na każdy naleśnik nakładam porcję farszu.Boki naleśnika składam do środka i zwijam w roladkę.Każdy krokiet obtaczam w mące następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej.Smażę na oleju na złoty kolor.Krokiety można podać jako dodatek do czerwonego barszczu lub jako osobne danie.
Smacznego.
Farsz:
- 500 g. kapusty kiszonej
- 500 g. pieczarek
- 1 cebula
- przyprawy do smaku: sól,pieprz,majeranek,papryka słodka,liść laurowy
- dodatkowo do panierowania: mąka,jajo i bułka tarta
Kapustę odciskam,sprawdzam czy nie jest za kwaśna(jeśli tak jest to ją opłukuję i raz jeszcze odciskam),wkładam do garnka,zalewam wodą,dodaję listek laurowy i gotuję do miękkości.Pieczarki myję i kroję w plastry(lub na pół i w plastry jeśli są duże).Do garnka wlewam 2-3 łyżki oleju i wrzucam grzyby.Duszę na małym ogniu do miękkości a pod koniec doprawiam solą i pieprzem.Cebulkę kroję w drobną kostkę i smażę na złoty kolor na oleju.Do miski wkładam dobrze odsączone pieczarki oraz odsączoną kapustę i cebulkę-najlepiej potrzymać wszystko na sicie aż do momentu wystudzenia,do tego czasu pozbędziemy się również nadmiaru płynu.Farsz doprawiam: solą,pieprzem,majerankiem i słodką papryką.
Na każdy naleśnik nakładam porcję farszu.Boki naleśnika składam do środka i zwijam w roladkę.Każdy krokiet obtaczam w mące następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej.Smażę na oleju na złoty kolor.Krokiety można podać jako dodatek do czerwonego barszczu lub jako osobne danie.
Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz