PIECZONA KARKÓWKA


Uwielbiam pieczone mięsa.Ilekroć nie wiem już co mam kupować do kanapek wybieram jakieś mięsko-najczęściej schab lub karkówkę ale może to również być szynka czy boczek,które wkładam w solankę a potem do piekarnika.Małym nakładem pracy możemy stworzyć coś smacznego.Wg.tej receptury można przygotować praktycznie każde mięso wieprzowe.Kromka świeżego chleba,plaster pieczonego mięsa do tego ćwikła z chrzanem-już mi ślinka cieknie!Taki kawałek pieczeni możemy zaserwować na obiad-wystarczy tylko pokroić go w grubsze plastry,podać z sosem i ziemniaczkami i gotowe.


SKŁADNIKI:
  • ok.1 kg.karkówki
  • kilka ząbków czosnku
  • przyprawy:papryka słodka,pieprz,sól,majeranek


SKŁADNIKI SOLANKI:
  • 1,5 l. wody
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu


W garnku umieścić wszystkie składniki solanki.Dobrze wymieszać  żeby cukier się rozpuścił.Zagotować a następnie wystudzić.Mięso umyć i umieścić w solance-powinno być całe przykryte.Zostawić w lodówce na  minimum 8 godzin(u mnie ok.20 godzin).Mniej więcej w połowie czasu przełożyć mięso na drugą stronę.Po upływie odpowiedniego czasu mięso wyjąć na ręcznik papierowy lub kratkę aby odciekło.Długim wąskim nożem ponacinać karkówkę od spodu i wierzchu.W nacięcia powkładać ząbki czosnku(ja ten etap pominęłam-mąż poszedł do sklepu po czosnek a wrócił bez☺)doprawić jeszcze solą,pieprzem,papryką słodką,majerankiem(ja nie miałam czosnku świeżego więc dodałam granulowanego).Można mięso związać sznurkiem aby miało ścisłą konstrukcję.Włożyć  mięso do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego-przykryć i piec przez 1 godzinę w temp.180 stopni a następnie bez pokrywki w temp.200 stopni jeszcze 30 minut.Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia a następnie pokroić.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty