PIECZONA KARKÓWKA
Uwielbiam pieczone mięsa.Ilekroć nie wiem już co mam kupować do kanapek wybieram jakieś mięsko-najczęściej schab lub karkówkę ale może to również być szynka czy boczek,które wkładam w solankę a potem do piekarnika.Małym nakładem pracy możemy stworzyć coś smacznego.Wg.tej receptury można przygotować praktycznie każde mięso wieprzowe.Kromka świeżego chleba,plaster pieczonego mięsa do tego ćwikła z chrzanem-już mi ślinka cieknie!Taki kawałek pieczeni możemy zaserwować na obiad-wystarczy tylko pokroić go w grubsze plastry,podać z sosem i ziemniaczkami i gotowe.
SKŁADNIKI:
- ok.1 kg.karkówki
- kilka ząbków czosnku
- przyprawy:papryka słodka,pieprz,sól,majeranek
SKŁADNIKI SOLANKI:
- 1,5 l. wody
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
W garnku umieścić wszystkie składniki solanki.Dobrze wymieszać żeby cukier się rozpuścił.Zagotować a następnie wystudzić.Mięso umyć i umieścić w solance-powinno być całe przykryte.Zostawić w lodówce na minimum 8 godzin(u mnie ok.20 godzin).Mniej więcej w połowie czasu przełożyć mięso na drugą stronę.Po upływie odpowiedniego czasu mięso wyjąć na ręcznik papierowy lub kratkę aby odciekło.Długim wąskim nożem ponacinać karkówkę od spodu i wierzchu.W nacięcia powkładać ząbki czosnku(ja ten etap pominęłam-mąż poszedł do sklepu po czosnek a wrócił bez☺)doprawić jeszcze solą,pieprzem,papryką słodką,majerankiem(ja nie miałam czosnku świeżego więc dodałam granulowanego).Można mięso związać sznurkiem aby miało ścisłą konstrukcję.Włożyć mięso do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego-przykryć i piec przez 1 godzinę w temp.180 stopni a następnie bez pokrywki w temp.200 stopni jeszcze 30 minut.Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia a następnie pokroić.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz