ROLADKI Z FILETA KURCZAKA FASZEROWANE BOCZKIEM,CUKINIĄ I PIECZARKAMI.
Filet najczęściej wykorzystuję do zrobienia kotletów lub do makaronów-gdy mam jednak więcej czasu przygotowuję roladki z różnego rodzaju nadzieniem.Oto jeden z moich pomysłów.
SKŁADNIKI(na 4 roladki):
- 2 połówki fileta z kurczaka (500-600g.)
- 0,5 średniej cukinii
- 150 g.boczku parzonego wędzonego
- 5-6 pieczarek
- 1 cebula
- bazylia suszona
- sól i pieprz
- mąka do obtoczenia roladek
Każdy filet kroje na pół w poprzek-tak aby z jednego kawałka otrzymać 2 kotlety.Rozbijam tłuczkiem-cieniej jak na kotlety.Doprawiam solą i pieprzem i odkładam do lodówki.
Cukinie,pieczarki,cebule i boczek kroję w drobną kostkę.Na suchą patelnie wrzucam boczek i podgrzewam na małym ogniu aż tłuszcz się wytopi.Dodaję pokrojone warzywa,doprawiam solą,pieprzem i bazylią.Smażę-często mieszając.Gdy wszystkie warzywa są już miękkie posypuję patelnie ok.0,5 łyżki mąki pszennej i mieszam jednocześnie chwilkę podsmażając.Odstawiam do ostygnięcia.
Każdy kawałek mięsa układam na folii spożywczej.Na filet kładę porcję farszu,składam boki mięsa do środka a następnie całość zwijam w roladkę.Każdą roladkę zawijam mocno folią spożywczą .
UWAGA!Na tym etapie roladki możemy przygotować na dwa sposoby
1.Obgotowując je w folii-na wrzątek wrzucamy zafoliowane roladki,od chwili zagotowania gotujemy ok.5 minut.Wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia.Następnie obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor.
1.Obgotowując je w folii-na wrzątek wrzucamy zafoliowane roladki,od chwili zagotowania gotujemy ok.5 minut.Wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia.Następnie obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor.
2.Drugi sposób bez wstępnego obgotowywania.Roladki odkładam do lodówki na 1,5-2 godzin.Roladki się schłodzą i zatrzymają swój kształt.
Z roladek delikatnie zdejmuję folie i lekko obtaczam w mące.Smażę na małym ogniu na złoty kolor z każdej strony .Pod koniec smażenia wlewam 3 łyżki wody i przykrywam patelnię pokrywką aby mięso doszło.Podaję przekrojone na pół-po skosie(roladka wygląda ładnie a ja jestem pewna,że w środku nie jest surowa).Podałam z tłuczonymi ziemniakami i brukselką okraszoną masłem i bułką tartą.Za zdjęcia przepraszam-starałam się,ale nie jestem specjalistka w tej dziedzinie☺Do roladek można podać sos-najlepiej miodowo-musztardowy.Smacznego.







Komentarze
Prześlij komentarz