CHIŃSKIE





SKŁADNIKI:
  • polędwiczka wieprzowa (400 g.)
  • 1 średnia marchewka
  • garść grzybów Mun
  • kawałek jasnej części pora
  • szczypior 
  • cebula
  • sos sojowy jasny(6 łyżek)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel soku z cytryny 
  • 2-3 łyżki cukru
  • sól i pieprz 
  • 1 ząbek czosnku
  • ewentualnie sezam 

PRZYGOTOWANIE:
Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut a następnie gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.Odcedzamy.
Polędwiczkę oczyszczamy z białych błon,myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Kroimy na cienkie paski,doprawiamy solą,pieprzem i łyżką sosu sojowego.Odkładamy do lodówki na 1-3 godzin.
Marchew ,por,cebulę i grzyby kroimy w cienkie paski.Czosnek w drobną kosteczkę lub drobne paseczki.



Polędwiczki smażymy na małej ilości oleju na jasno-złoty kolor. Zdejmujemy mięso z patelni i przesmażamy na tym samym tłuszczu-na małym ogniu pokrojone warzywa(można do nich dodać łyżkę masła).Podlewamy delikatnie wodą,dodajemy polędwiczki i chwilę dusimy do miękkości warzyw.Do kubka wlewamy 3 łyżki wody,dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy.Dodajemy do tego 5 łyżek sosu sojowego,2-3 łyżki cukru oraz kilka kropel soku z cytryny i dokładnie wszystko łączymy..Zawartość kubka wlewamy na patelnie z gotującym się sosem i dokładnie mieszamy.Jeżeli sos jest zbyt gęsty to rozcieńczamy go wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorem i sezamem.Podajemy z makaronem typu noodle. Smacznego.

Komentarze

Popularne posty