FAWORKI (CHRUSTY)
Z okazji Tłustego Czwartku w moim domu serwuję uwielbiane przez wszystkich faworki.Zawsze w ich przygotowaniu pomaga mi córeczka-jest już Mistrzynią formowania chrustów.Wspólne przygotowywanie posiłków sprawia mi wiele przyjemności.
Przepis,który znalazłam w internecie okazał się hitem-korzystam tylko z niego.Zresztą sami spróbujcie a już nie sięgniecie po inne receptury☺
SKŁADNIKI:
- 2 szkl.mąki
- 4 żółtka
- 3/4 szkl.kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Do mąki dodałam sól,żółtka,ocet i śmietanę. Wyrobiłam ciasto a następnie zbijałam je wałkiem.Włożyłam do lodówki na 10-15 minut.Po tym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkowałam.Nożem wycinałam wąskie paski a w każdym z nich robiłam nacięcie. Przez każdą dziurkę przekładałam jedną końcówkę ciasta i wywijałam tworząc faworek.
Faworki smażyłam w dużej ilości mocno rozgrzanego oleju na złoty kolor.Po usmażeniu zostawiłam na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Gdy wystygły posypałam cukrem pudrem.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz