MUFFINY BANANOWO-CZEKOLADOWE
Moje ulubione muffinki. Przepis pochodzi z książki Helgi Lederer pt."Muffinki-babeczki dla smakoszy"-jest w niej wiele przepisów na smaczne babeczki ale ja najbardziej upodobałam sobie właśnie ten.Dzięki dodatkowi bananów i maślanki są wilgotne i dłużej utrzymują świeżość.
SKŁADNIKI:
- 260 g. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki kakao
- 1 jajko
- 140 g. brązowego cukru
- 100 g. miękkiego masła
- 1/4 l. maślanki
- 2 dojrzałe banany
- do posypania: 2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik podgrzać do temperatury 180 stopni.Do miski przesiać mąkę i wymieszać ją dobrze z proszkiem do pieczenia,soda,cynamonem i kakao.W drugim naczyniu roztrzepać jajko dodać do niego cukier,masło i maślankę.Wymieszać.Obrać banany i rozgnieść je widelcem-dodać do masy jajecznej i chwilę pomieszać.Na koniec dodać sypkie składniki i ostrożnie wymieszać.Napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości.Piec 20-25 minut.Po upieczeniu babeczki zostawić w formie jeszcze przez 5 minut a następnie wystudzić lub podawać na ciepło.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Smacznego.




Komentarze
Prześlij komentarz