MUFFINY BANANOWO-CZEKOLADOWE

Moje ulubione muffinki. Przepis pochodzi z książki Helgi Lederer pt."Muffinki-babeczki dla smakoszy"-jest w niej wiele przepisów na smaczne babeczki ale ja najbardziej upodobałam sobie właśnie ten.Dzięki dodatkowi bananów i maślanki są wilgotne i dłużej utrzymują świeżość.

SKŁADNIKI:
  • 260 g. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 140 g. brązowego cukru
  • 100 g. miękkiego masła
  • 1/4 l. maślanki
  • 2 dojrzałe banany
  • do posypania: 2 łyżki cukru pudru


PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik podgrzać do temperatury 180 stopni.Do miski przesiać mąkę i wymieszać ją dobrze z proszkiem do pieczenia,soda,cynamonem i kakao.W drugim naczyniu roztrzepać jajko dodać do niego cukier,masło i maślankę.Wymieszać.Obrać banany i rozgnieść je widelcem-dodać do masy  jajecznej i chwilę pomieszać.Na koniec dodać sypkie składniki i ostrożnie wymieszać.Napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości.Piec 20-25 minut.Po upieczeniu babeczki zostawić w formie jeszcze przez 5 minut a następnie wystudzić lub podawać na ciepło.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty