SAJGONKI
Sajgonki to małe roladki z farszem mięsno -warzywnym,warzywnym czy nawet owocowym.Osobiście przygotowywałam tylko tą pierwszą opcję choć został mi jeszcze papier ryżowy i mam wielką ochotę na wykorzystanie go do jakiegoś deseru.Oczywiście efektem podzielę się a Wami☺Sajgonki z farszem mięsno-warzywnym robiłam już kilka razy -uwielbiam ich chrupiącą konsystencję i dodatek w postaci sosu słodkiego chilli.
SKŁADNIKI(na 20 małych sajgonek):
- 0,5 opak.makaronu ryżowego (ok.50g.)
- 200 g.mięsa mielonego
- opak.papieru ryżowego (20 małych arkuszy)
- 10 kiełków fasoli Mung
- kilka grzybków Mun(5-7 szt.)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 mała cebula
- 0,5 marchewki
- liść kapusty pekińskiej
- 1 jajo
- sól,pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby moczę w gorącej wodzie przez 10 minut a następnie gotuję przez 15 minut.Odcedzam i zostawiam do ostygnięcia.Odcinam nóżki a kapelusze kroję w super cienkie paseczki.Makaron zalewam wrzątkiem i trzymam pod przykryciem aż zmięknie.Odcedzam i kroję na krótsze nitki.Kapustę,marchewkę i cebulkę również kroję na bardzo cienkie paseczki.Wszystkie składniki wkładam do miski,dodaję mięso i jajo. Doprawiam solą,pieprzem,sosem sojowym i dokładnie mieszam.
Papier ryżowy wkładam po jednym arkuszu do miski z zimną wodą i moczę przez chwilę(aż stanie się przezroczysty oraz miękki i elastyczny).Papier wyjmuję na blat a stronę na której będzie farsz delikatnie wycieram ręcznikiem papierowym.Układam porcję farszu,boki papieru zakładam do środka a jedną końcówkę zwijam do góry tworząc roladkę.Gotowe sajgonki odkładam na deskę aby się wysuszyły dzięki czemu nie będą strzelały podczas smażenia.
Smażę w mocno rozgrzanym-głębokim oleju.Jednorazowo wrzucam op 2-3 sajgonki i smażę na złoty kolor przez jakieś 2-3 minuty.Po usmażeniu odkładam na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Podaje na ciepło z dodatkiem sosu słodkiego chilli.Smacznego.




Komentarze
Prześlij komentarz