ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM
Gdy w posiadaniu mam mleko kokosowe to od razu przygotowuję pyszną i rozgrzewającą zupkę tajską.Nasza ulubiona-lekko kwaśna o wyraźnym słodko-ostrym smaku.
SKŁADNIKI:
- 2 puszki mleka kokosowego
- 0,5 fileta z kurczaka(ok. 250g.)
- 0,5 l.bulionu z kostki drobiowej
- 0,5 opak.makaronu ryżowego
- kilka grzybów Mun
- kiełki fasoli Mung
- 0,5 marchewki
- 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka curry
- szczypta suszonej trawy cytrynowej(lub kilka kropel soku z cytryny)
- dymka do podania
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby moczę w gorącej wodzie przez 10 minut a następnie gotuję przez 15 minut i odcedzam.Po ostygnięciu odcinam nóżki a kapelusze kroję w cienkie paski.Kurczaka kroję w cienkie ale długie paski,doprawiam curry i delikatnie obsmażam w garnku na małym ogniu w małej ilości oleju.Mięso niema być zrumienione.Dorzucam do niego marchewkę pokrojoną w w cienkie-skośne paski.Chwilę podsmażam i zalewam bulionem.Dodaję 2 puszki mleka kokosowego,doprawiam cukrem,chilli,sosem rybnym,trawa cytrynową.Dodaję pokrojone grzyby.Gotuję do miękkości mięsa i marchewki.
Makaron wkładam do garnka,zalewam gorącą wodą i zostawiam pod przykryciem na kilka minut do zmięknięcia .Do miseczek wkładam porcję makaronu,zalewam zupą i posypuję dymką.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz