Calzone z kurczakiem i pieczarkami oraz sosem czosnkowym

Calzone to pizza w formie pieroga z różnego rodzaju nadzieniem.Do farszu oprócz kurczaka i pieczarek można dodać np.szynkę,paprykę świeżą,oliwki,pomidory itp.To jakie nadzienie będzie w środku zależy od Nas i od tego na co akurat mamy ochotę.Tak jak pizze jemy z sosem czosnkowym tak i przy calzone nie może jego zabraknąć☺


SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 400 g. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g. drożdży świeżych
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju


Drożdże pokruszyłam do wysokiego kubka i zasypałam cukrem.Mieszałam wszystko razem aż do uzyskania płynnej konsystencji.Dosypałam łyżkę mąki i mieszałam aby pozbyć się grudek.Dolałam ciepłą(ale nie gorącą)wodę i wymieszałam.Przykryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Pozostałą mąkę wsypałam do miski dodałam wyrośnięty rozczyn i olej-wymieszałam razem i wyrabiałam ciasto rękoma aż było elastyczne i łatwo odchodziło od ręki.Przełożyłam ciasto do miski,przykryłam ściereczką i znów odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę wyrobiłam.Podzieliłam na 6 części z każdej uformowałam kulę,którą później rozwałkowałam.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • 1 większa połówka filetu z kurczaka
  • 500 g.pieczarek
  • 1 cebula
  • 0,5 małej puszki kukurydzy konserwowej(60g.)
  • 1 cebula
  • 200 g. sera żółtego
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • do przyprawienia mięsa:przyprawa do kurczaka (ewent.przyprawa kebab-gyros),czosnek granulowany,szczypta słodkiej papryki i soli
  • rozmącone jajo do posmarowania pierogów i ewentualnie sezam do ich posypania


Pieczarki pokroiłam na plasterki(jeżeli są duże to na półplasterki) i dusiłam pod przykryciem na małym ogniu.Pod koniec duszenia doprawiłam solą i pieprzem.Gotowe grzybki przełożyłam na sito,aby pozbyć się płynu powstałego w trakcie duszenia.
Filet z kurczaka umyłam a następnie pokroiłam na drobne kawałki i przyprawiłam.Smażyłam na małej ilości oleju aż do zrumienienia.Do mięsa dodałam pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i  smażyłam do momentu w którym cebulka się lekko zeszkliła. 
Do miski włożyłam mięso,pieczarki,kukurydzę starty żółty ser oraz ketchup i dokładnie wymieszałam.
Na rozwałkowane ciasto układałam porcję farszu i formowałam na kształt pieroga.Brzegi docisnęłam widelcem.Każdy pieróg posmarowałam jajem i posypałam ziarnami sezamu.Piekłam 30 minut w temperaturze 180 stopni.Podałam z domowym sosem czosnkowym.

SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY:
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • natka koperku


Czosnek przecisnęłam przez praskę,natkę posiekałam drobno i połączyłam z pozostałymi składnikami.Sos jest pysznym dodatkiem do calzone,ale również-tak jak pisałam na wstępie do pizzy.Często przygotowuję go do smażonych ryb,dań z grilla,koreczków czy sałatek.

Komentarze

Popularne posty