GOŁĄBKI
Czy jest ktoś kto nie lubi gołąbków?Są pracochłonne ale jakże smaczne.U Nas podawane z sosem pomidorowym-są obłędne ☺
SKŁADNIKI:
- 1 większa główka kapusty(u mnie kapusta włoska)
- 1,5 kg.mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
- 2-3 woreczki ryżu (200-300 g.)
- 2 cebule
- 1 jajo
- przyprawy do smaku:przyprawa typu kucharek,pieprz,papryka słodka,czosnek granulowany,majeranek,maggi w płynie
Od kapusty oddzielamy liście w następujący sposób.Wycinamy głąb i wkładamy całą główkę do garnka,zalewamy wodą tak aby cała kapusta była nią przykryta.Gotujemy pod przykryciem.Gdy woda się zagotuję zmniejszamy ogień i oddzielamy od główki te liście,które dają się łatwo odczepić.Cały czas gotując na małym ogniu czynność powtarzamy z kolejnymi liśćmi.Każdy listek musi mieć taka strukturę,która pozwoli go łatwo zwijać.Liście studzimy-wycinamy twarde łyko.
Ryż gotujemy na półtwardo przez jakieś 10 minut.Cebulkę drobno siekamy i smażymy na złoty kolor na oleju.Mięso,ryż,cebulę wkładamy do miski.Dodajemy jajo i przyprawy.
Zwijamy gołąbki.Liść układamy wzdłuż.Na dole kładziemy porcję mięsa.Składam do środka lewa i prawą stronę liścia a następnie zakładam dół liścia na mięso i zwijam do góry w rulon w taki sposób aby mięso z gołąbka nie wystawało.
Gotowe gołąbki układam w garnku do gotowania na parze-ściśle jeden obok drugiego.W wolne przestrzenie kruszę kostkę rosołową a na ostatnią warstwę sypię majeranek.Wlewam na dno garnka wodę.Gotuję minimum 1 godzinę.Podaję z sosem pomidorowym.Smacznego.
Ryż gotujemy na półtwardo przez jakieś 10 minut.Cebulkę drobno siekamy i smażymy na złoty kolor na oleju.Mięso,ryż,cebulę wkładamy do miski.Dodajemy jajo i przyprawy.
Zwijamy gołąbki.Liść układamy wzdłuż.Na dole kładziemy porcję mięsa.Składam do środka lewa i prawą stronę liścia a następnie zakładam dół liścia na mięso i zwijam do góry w rulon w taki sposób aby mięso z gołąbka nie wystawało.
Gotowe gołąbki układam w garnku do gotowania na parze-ściśle jeden obok drugiego.W wolne przestrzenie kruszę kostkę rosołową a na ostatnią warstwę sypię majeranek.Wlewam na dno garnka wodę.Gotuję minimum 1 godzinę.Podaję z sosem pomidorowym.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz