Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym i kołem ratunkowym :)

Aromatyczna rybka pieczona w folii aluminiowej.Chciałam aby nie tylko smak potrawy był idealny ale również wygląd☺postanowiłam więc ubytek skóry,który wytworzył się podczas otwierania folii zatuszować plastrem smażonej z cukrem cytryny.Ależ jestem pomysłowa!Gdy przyglądałam się zdjęciu w głowie pojawiło się jedno skojarzenie-koło ratunkowe...no a smak ryby wspaniały!
SKŁADNIKI:
  • 2 pstrągi (razem ok.600 g.)
  • sól


na masło czosnkowe:
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • posiekany koperek
  • szczypta soli
  • kilka kropel soku z cytryny


PRZYGOTOWANIE:
Rybę oczyściłam z łusek,dokładnie umyłam-posoliłam(również w środku).Włożyłam do lodówki na minimum 2 godziny.
Wszystkie składniki na masło połączyłam ze sobą.Uformowałam 2 podłużne wałki i włożyłam do ryby.Pstrągi owinęłam w folię aluminiową w taki sposób aby z góry folia nie przylegała do ryby.Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.Podałam z pieczonymi ziemniaczkami.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty