Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym i kołem ratunkowym :)
Aromatyczna rybka pieczona w folii aluminiowej.Chciałam aby nie tylko smak potrawy był idealny ale również wygląd☺postanowiłam więc ubytek skóry,który wytworzył się podczas otwierania folii zatuszować plastrem smażonej z cukrem cytryny.Ależ jestem pomysłowa!Gdy przyglądałam się zdjęciu w głowie pojawiło się jedno skojarzenie-koło ratunkowe...no a smak ryby wspaniały!
SKŁADNIKI:
- 2 pstrągi (razem ok.600 g.)
- sól
na masło czosnkowe:
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- posiekany koperek
- szczypta soli
- kilka kropel soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Rybę oczyściłam z łusek,dokładnie umyłam-posoliłam(również w środku).Włożyłam do lodówki na minimum 2 godziny.
Wszystkie składniki na masło połączyłam ze sobą.Uformowałam 2 podłużne wałki i włożyłam do ryby.Pstrągi owinęłam w folię aluminiową w taki sposób aby z góry folia nie przylegała do ryby.Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.Podałam z pieczonymi ziemniaczkami.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz