Raffaello
Ciasto przygotowałam na moje urodziny.Przepis znalazłam w internecie ale lekko zmieniłam.W oryginalnej wersji dodawano migdały-ja ich nie miałam więc zwiększyłam ilość wiórków kokosowych,które przed dodaniem do ciasta lekko zrumieniłam na suchej patelni(uważam,że dzięki temu smak kokosu jest bardziej intensywny).Delikatnie słodki krem kokosowy dobrze komponuje się ze słonymi krakersami.
SKŁADNIKI:
- 2-3 opak.słonych krakersów(każde po 180 g.-ja zużyłam 2 opakowania i wyszły mi 3 warstwy ciastek przełożonych kremem)
- 400 g. wiórków kokosowych
- 1 l . mleka
- 1,5 szkl. cukru
- 5 łyżeczek cukru waniliowego
- 375 g. masła w temperaturze pokojowej
- 6 płaskich łyżek mąki pszennej
- 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Odmierzyć 3/4 szkl. mleka i dobrze wymieszać z mąkami i cukrami.Pozostałe mleko zagotować.Do gotującego mleka wlać mieszankę mleka z cukrami oraz mąką i cały czas mieszać aż powstanie budyń.Budyń przełożyć do miski a jego wierzch przykryć folią spożywczą(folia musi ściśle przylegać do powierzchni budyniu)-dzięki temu na powierzchni budyniu nie powstanie tzw."kożuch".Zostawić do ostygnięcia.
Utrzeć krem.Tutaj mała uwaga:aby budyń i masło dobrze się połączyły powinny mieć podobną temperaturę.
Masło utrzeć mikserem.Miksując dodawać porcjami (po 1-2 łyżki) budyń.
Odłożyć 0,5 do 3/4 szkl. wiórków na posypkę a pozostałą ilość dodać do kremu i wymieszać łyżką.
Blachę 25*40 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.Ułożyć warstwę krakersów a na nich cienką warstwę kremu-następnie krakersy i znów krem-postępować tak do wyczerpania składników.Ostatnia warstwę stanowi krem i posypka z wiórków kokosowych.
Ciasto włożyć do lodówki i już następnego dnia zachwycać się jego wspaniałym smakiem☺



Komentarze
Prześlij komentarz