Śledzik z ogórkiem konserwowym i cebulką
Śledzie najczęściej przygotowuję na rodzinne uroczystości .Zawsze było tradycyjnie-w oleju z cebulką.Ostatnio chciałam coś zmienić w tej pysznej przekąsce i dodałam jeszcze ogórki konserwowe oraz sos koperkowy-taka mała zmiana a jaki fajny efekt końcowy.
SKŁADNIKI:(na małą porcję)
- 250 g. filetów śledziowych a'la matjas
- 1 mała cebula
- 100 g. ogórków konserwowych
- 2 łyżeczki sosu koperkowego w proszku
- natka pietruszki
- 1/4-0,5 szkl. oleju rzepakowego
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 3-4 godziny-zmieniając co jakiś czas wodę.Po tym czasie kroimy je na wąskie paski.Ogórki kroimy w wąskie paski lub w kostkę.Cebulę w kostkę.Wszystko wkładamy do miski doprawiamy pieprzem,sosem,posiekaną natką pietruszki i dolewamy olej-wszystko razem mieszamy.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz