Banany w cieście
Przepis ten znam już od dawna-ale te banany robiłam dopiero drugi raz.Pierwszy raz na kolację Walentynkową-mój mąż zachwycił się ich smakiem.Gdy ostatnio przygotowałam Nam ten deser oboje zgodnie stwierdziliśmy,że przygotowuję go za rzadko.Muszę znów powrócić do tego przepisu i od czasu do czasu zrobić rodzinie trochę przyjemności.Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
SKŁADNIKI:
- 5-6 bananów
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1 jajo
- 1/2 szkl mleka
- 1/2 szkl. wody
- 1 łyżeczka cukru
- do polania bananów: 2 łyżki miodu i szczypta cynamonu
- do podania: 2 gałki lodów i sos czekoladowy
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypuję mąkę,cukier dodaję jajo,wodę,mleko i mieszam mikserem.Przygotowane ciasto powinno być bardziej gęste od ciasta naleśnikowego.Obrane banany kroję na 4 części najpierw na pół a następnie każdą połówkę znów na pół ale wzdłuż.Każdy kawałek obtaczamy w cieście i wrzucamy na głęboki i bardzo rozgrzany olej.Smażę z obu stron na rumiano.Po usmażeniu układam na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu.Miód łączę z szczyptą cynamonu i podgrzewam chwilkę w mikrofali.Na porcję wkładam 3 kawałki banana polane ciepłym miodem oraz z 2 gałkami lodów polanych domowym sosem czekoladowym.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz