Deser truskawkowy z musem z białej czekolady
Połączenie truskawki z musem z białej czekolady okazało się strzałem w 10!Pyszna kompozycja którą na pewno powtórzę jeszcze wiele razy☺
SKŁADNIKI:(na 7 porcji)
- 500 ml.śmietanki 36%
- 2 tabliczki białej czekolady
- 500 g.mrożonych truskawek
- 150 g.wody
- 60 g. galaretki
- do ozdobienia: truskawki lub maliny (u mnie mrożone) i cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Zamrożone truskawki wkładam do garnka.Dodaję 3/4 szkl.wody i gotuję przez chwilkę pod przykryciem na małym ogniu.Gdy truskawki lekko zmiękną oddzielam je od płynu ważę wodę aby było jej 150g. Truskawki miksuję blenderem na gładki mus.Do musu dodaję wodę i galaretkę i raz jeszcze mieszam blenderem.Przelewam do pucharków.Odstawiam do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno.Białą czekoladę rozpuszczam w mikrofali i płynną ale nie gorącą przelewam do śmietany i delikatnie mieszam.Gotowy mus z białej czekolady przekładam na mus truskawkowy.Przed podaniem dekoruję owocami i posypuję cukrem pudrem.Smacznego.




Komentarze
Prześlij komentarz