Krem z buraka
Zupa na życzenie Męża❤Ja nie jestem zwolennikiem zup kremów ale w takim wydaniu zawsze chętnie się skuszę.W przepisie są surowe buraki-ja jednak użyłam buraków kiszonych i doprawiłam koncentratem który wytworzył się w trakcie kiszenia.Dzięki temu zupka miała bardziej wyrazisty smak i zachwycający kolor.
SKŁADNIKI:
- 500 g. buraków
- 1 średnia marchewka
- 0,5 korzenia pietruszki
- 1/3 pora
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 l.bulionu warzywnego
- 2-3 łyżki masła
- do smaku:sól,pieprz,ocet,piramidka smaku
- do podania:jajo ugotowane na twardo
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wrzuciłam masło a następnie wszystkie warzywa pokrojone w kostkę.Podsmażyłam.Zalałam bulionem-warzywa muszą być w całości zalane płynem-jeżeli jest go za mało należy wtedy dolać wody.Gotowałam na małym ogniu do miękkości warzyw(przez 1,5 godziny).Po tym czasie warzywa odsączyłam(wywaru nie wylewałam) i zmiksowałam blenderem na gładki krem. Dodałam trochę płynu w którym się gotowały oraz koncentratu z buraków,które akurat kisiłam(można użyć gotowego koncentratu barszczu )-aby powrócić do pięknego koloru.Ponownie zagotowałam-na małym ogniu cały czas mieszając.Doprawiłam do smaku solą i pieprzem .Ewentualnie można wg.uznania lekko zakwasić-ja tego nie robiłam ponieważ zakwas z buraka sprawił,że moja zupka już była lekko kwaśna.Podałam z połówką ugotowanego jajka.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz