Krem z buraka

Zupa na życzenie Męża❤Ja nie jestem zwolennikiem zup kremów ale w takim wydaniu zawsze chętnie się skuszę.W przepisie są surowe buraki-ja jednak użyłam buraków kiszonych  i doprawiłam  koncentratem który wytworzył się w trakcie kiszenia.Dzięki temu zupka miała bardziej wyrazisty smak i zachwycający kolor.
SKŁADNIKI:
  • 500 g. buraków
  • 1 średnia marchewka
  • 0,5 korzenia  pietruszki
  • 1/3 pora
  • 1 mała cebula
  •  ząbek czosnku
  • 1 l.bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki masła
  • do smaku:sól,pieprz,ocet,piramidka smaku
  • do podania:jajo ugotowane na twardo


PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wrzuciłam masło a następnie wszystkie warzywa pokrojone w kostkę.Podsmażyłam.Zalałam bulionem-warzywa muszą być w całości zalane płynem-jeżeli jest go za mało należy wtedy dolać wody.Gotowałam na małym ogniu do miękkości  warzyw(przez 1,5 godziny).Po tym czasie warzywa odsączyłam(wywaru nie wylewałam) i zmiksowałam blenderem na gładki krem. Dodałam trochę płynu w którym się gotowały oraz koncentratu z buraków,które akurat kisiłam(można użyć gotowego koncentratu barszczu )-aby powrócić do pięknego koloru.Ponownie zagotowałam-na małym ogniu cały czas mieszając.Doprawiłam do smaku solą i pieprzem .Ewentualnie można wg.uznania lekko zakwasić-ja tego nie robiłam ponieważ zakwas z buraka sprawił,że moja zupka już była lekko kwaśna.Podałam z połówką ugotowanego jajka.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty