PIEROGI Z MIĘSEM
W lodówce 0,5 kg. mielonego a u mnie zero pomysłów na obiad.Kotlety już mi się znudziły.Chętnie zjadłabym spaghetti-mimo,że moja córcia mogłaby je jeść codziennie to mój mąż nie koniecznie.Przy mojej drugiej kawce wpadłam na pomysł zrobienia pierogów z mięsem-już dawno ich nie robiłam a pamiętam,że wszystkim smakowały.Dodatkowo ciasto,na które przepis dostałam od Mamy jest tak delikatne,że nie sposób się nim nie zachwycać.A jeśli pierogi zostaną na następny dzień-to nic!smakują zupełnie tak jakby były przygotowane tego samego dnia.
FARSZ:
- 500g. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki ketchupu łagodnego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku sól i pieprz
CIASTO:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 3/4 szkl.ciepłej wody
- sól
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Zostawiamy do ostygnięcia.Do miski wkładamy surowe mięso mielone,doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem,dodajemy zrumienioną cebulę i ketchup.Wszystko dokładnie mieszamy.
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski.Mieszamy łyżką,aż składniki lekko się połączą a następnie zagniatamy ciasto ręką.W razie potrzeby podsypujemy mąką,żeby ciasto nie kleiło się do dłoni.Wałkujemy ciasto na taka grubość jaką preferujemy(u mnie zawsze najcieniej jak to możliwe☺),wycinamy kółka i sklejamy pierogi.
Pierogi wrzucamy partiami na wrzątek i gotujemy ok.7 minut-najlepiej podczas gotowania wyjąć jednego pierożka i spróbować czy są już dobre.
Wszystko okrasiłam podsmażoną-złocistą cebulką.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz