Zupa szczawiowa
Coś z cyklu nie wygląda-ale jak smakuje!Zupa szczawiowa jest w Naszej rodzinie bardzo lubiana-przygotowuję ja dość często.W okresie zimowym używam szczawiu konserwowego-natomiast w sezonie wybieram szczaw z ogrodu.Ostatnio odwiedziłam rodziców i do domu wróciłam razem z pięknym szczawikiem.Od razu zabrałam się za zupkę,którą zajadaliśmy się ze smakiem.Bardzo lubię szczawiówkę na wywarze z szyj indyczych ale jest równie smaczna gdy gotuję ją na skrzydełkach z kurczaka-podaną z gotowanym jajkiem i natką koperku-coś wspaniałego. Czy Wy również przygotowujecie ją w podobny sposób?
SKŁADNIKI:
- 1 szyja z indyka
- 1 średnia marchewka
- 0,5 korzenia pietruszki
- 2 cm. kawałek korzenia selera
- kawałek pora
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 ziemniaki
- 250 g. świeżego szczawiu lub 1 słoik szczawiu konserwowego(350 g.)
- 2-3 jaja
- natka koperku
- 4 łyżki śmietany 12%-kwaśnej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
Szyję wkładam do garnka,zalewam wodą,dodaję łyżkę soli i gotuję do miękkości na średnim ogniu-pod przykryciem(przez ok.1,5 godziny).Przebieram liście szczawiu i dokładnie myję aby usunąć drobne zanieczyszczenia.Kroję szczaw w cienkie paseczki(ok.0,5 cm) i wrzucam na patelnię z roztopionym masłem.Smażę na małym ogniu,często mieszając do momentu w którym szczaw znacznie zmniejszy swoją objętość .Dodaję wtedy posiekany koperek i dosłownie chwilkę razem podgrzewam. Warzywa obieram i myję.Marchew,pietruszkę i seler kroje w drobną kostkę.Gdy mięso jest już miękkie dodaję warzywa i szczyptę pieprzu.Gotuję do miękkości warzyw.Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i znów gotuję do miękkości ziemniaków.Dorzucam szczaw i gotując na małym ogniu doprowadzam do wrzenia.Zagęszczam zupę mieszanką mąki,wody i śmietany(do 0,5 szkl. zimnej wody dodaję mąkę i dokładnie mieszam aby nie było grudek-dolewam śmietanę i znów mieszam do połączenia się składników).W razie konieczności doprawiam jeszcze solą i pieprzem.Podaję z ugotowanym na twardo i pokrojonym w kostkę jajkiem.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz