Chrupiące skrzydełka


Smakowite kąski które  smakiem nie odbiegają od tych popularnych-sprzedawanych w KFC.

SKŁADNIKI:

  • 6 skrzydełek z kurczaka (ok.600 g.)
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej


ciasto do panierowania skrzydeł:

  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • 1/3 szkl. wody


do obtoczenia : mąka pszenna
do smażenia: olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE:

Skrzydełka myję i osuszam.Kroję na 3 części-przecinając je w stawach.Lotki odrzucam-nie wykorzystuję ich, a pozostałe części wkładam do pojemnika,doprawiam solą i papryką i zostawiam w lodówce na kilka godzin a najlepiej na noc.
Z podanych składników przygotowuję gęste ciasto naleśnikowe.Kawałki mięsa wkładam do ciasta i mieszam aby skrzydełka były nim pokryte.Na głęboki talerz wysypuję mąkę  i układam na niej kawałki kurczaka obtoczone w cieście a następnie lekko potrząsam talerzem aby mąka ładnie pokryła mięso.
Wrzucam partiami na głęboki i mocno rozgrzany olej.Smażę na złoty kolor.Po usmażeniu odkładam na suchy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Podaję z frytkami i ulubionym sosem.


Komentarze

Popularne posty