Chrupiące skrzydełka
Smakowite kąski które smakiem nie odbiegają od tych popularnych-sprzedawanych w KFC.
SKŁADNIKI:
- 6 skrzydełek z kurczaka (ok.600 g.)
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
ciasto do panierowania skrzydeł:
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajo
- 1/3 szkl. wody
do obtoczenia : mąka pszenna
do smażenia: olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE:
Skrzydełka myję i osuszam.Kroję na 3 części-przecinając je w stawach.Lotki odrzucam-nie wykorzystuję ich, a pozostałe części wkładam do pojemnika,doprawiam solą i papryką i zostawiam w lodówce na kilka godzin a najlepiej na noc.
Z podanych składników przygotowuję gęste ciasto naleśnikowe.Kawałki mięsa wkładam do ciasta i mieszam aby skrzydełka były nim pokryte.Na głęboki talerz wysypuję mąkę i układam na niej kawałki kurczaka obtoczone w cieście a następnie lekko potrząsam talerzem aby mąka ładnie pokryła mięso.
Wrzucam partiami na głęboki i mocno rozgrzany olej.Smażę na złoty kolor.Po usmażeniu odkładam na suchy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Podaję z frytkami i ulubionym sosem.
Z podanych składników przygotowuję gęste ciasto naleśnikowe.Kawałki mięsa wkładam do ciasta i mieszam aby skrzydełka były nim pokryte.Na głęboki talerz wysypuję mąkę i układam na niej kawałki kurczaka obtoczone w cieście a następnie lekko potrząsam talerzem aby mąka ładnie pokryła mięso.
Wrzucam partiami na głęboki i mocno rozgrzany olej.Smażę na złoty kolor.Po usmażeniu odkładam na suchy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Podaję z frytkami i ulubionym sosem.



Komentarze
Prześlij komentarz