Kruche ciasto z owocami
Moja Mama często przygotowywała to ciasto ale dodawała tylko rabarbar.Ja postanowiłam nie ograniczać się tylko do rabarbaru a wzbogacić ciasto jabłkami i malinami.Mieszanka tych owoców stanowi wspaniałe połączenie smakowe ale można je dowolnie modyfikować-według własnych upodobań.
SKŁADNIKI:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 3 jaja
- 1 szkl. cukru + 2 łyżki do piany z białek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki margaryny do pieczenia
- 0,5 kost.smalcu
- 1 opakowanie kisielu truskawkowego(bez cukru)
- owoce: 4 łodygi rabarbar ,2 jabłka ,3 garście malin (ja użyłam mrożonych,które przed położeniem na ciasto obtoczyłam w 1 łyżce mąki ziemniaczanej)
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę siekam z margaryną i smalcem do momentu w którym całość zacznie przypominać kruszonkę.Dodaję 3 żółtka,1 szkl. cukru,śmietanę,szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i szybko zagniatam ciasto.Blachę 25*30 cm. wykładam papierem do pieczenia.2/3 z ciasta rozwałkowuję i wykładam na blachę.Rabarbar myję i obieram a następnie kroję na mniejsze kawałki-rozsypuję na cieście.Jabłka obieram,wycinam gniazda nasienne i kroję w małą kostkę-rozsypuję na cieście.Maliny mieszam z łyżką mąki ziemniaczanej i tak jak pozostałe owoce rozkładam na cieście.Pianę z białek ubijam na sztywno.Dodaję 2 łyżki cukru i mieszam mikserem.Gdy już piana zostanie utrwalona cukrem dodaję kisiel i mieszam delikatnie łyżką.Pianę wykładam na owoce.Pozostałą część ciasta cienko rozwałkowuję i układam na wierzch.Ciasto nakłuwam widelcem.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz