Oponki serowe
Pyszna przekąska na bazie twarogu.Od czasu do czasu przygotowuję oponki dla rodziny-znikają w mgnieniu oka!
SKŁADNIKI:
- 500 g. twarogu półtłustego
- 500 g. mąki pszennej
- 100 g. cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka octu
- 250 ml. kwaśnej śmietany
- dodatkowo:cukier puder do posypania oraz olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg zmielić w maszynce.Dodać do niego pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Rozwałkować na grubość 1-1,5 cm.Szklanką wykroić kółko a w nim-małym kieliszkiem do wódki następne kółko.Smażyć na złoty kolor z obu stron na głębokim i mocno rozgrzanym oleju .Odsączyć na ręczniku papierowym a po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz