Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana przygotowuję na małą przekąskę lub jako smaczny dodatek do dań z grilla.
SKŁADNIKI:
- 1 średni bakłażan
- ok. 0,5 opakowania sera sałatkowo-kanapkowego (typu feta)
- sól
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- dodatkowo: wykałaczki
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażan kroję w podłużne plastry szerokości ok.0,5 cm.Każdy plaster lekko posypuję solą i odkładam na jakiś czas- do momentu w którym puści sok.W ten sposób usuwam gorzki smak bakłażana.
Plastry bakłażana dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem .Następnie wkładam plasterki do miski,dodaję olej i dokładnie mieszam .Plastry układam na suchej patelni (najlepiej grillowej) i smażę z obu stron na małym ogniu.Ser kroję na kawałki szerokości plastra bakłażana.Na ostudzone plastry układam kawałek fety i zwijam w roladkę.Aby zatrzymały swój kształt nabijam je na małe wykałaczki-po 1 sztuce lub na dłuższe wykałaczki po kilka.Gotowe-prawda,że szybko smacznie i tanio(bakłażan kosztował 1,30 zł. a ser 3,00 zł. ale tego wykorzystałam tylko połowę☺).Z podanych składników zrobiłam 11 małych roladek.Dla wzbogacenia smaku można dodać do nich świeże zioła lub pomidory suszone czy też świeże.Smacznego.




Komentarze
Prześlij komentarz