Schab w sosie cebulowo-koperkowym
Schab kojarzy się najczęściej z panierowanym kotletem-przynajmniej w Naszym domu w takiej formie przygotowywany jest najczęściej.Mimo że bardzo lubimy kotlety schabowe (szczególnie te moczone w mleku i cebuli) to czasami mówiąc wprost-mamy ochotę na coś innego.Schab w aromatycznym sosie cebulowo-koperkowym to idealna propozycja na szybki w przygotowaniu i smaczny obiad.
SKŁADNIKI:
- 5 plastrów schabu
- 2 cebule
- 0,5 pęczka koperku
- sól
- pieprz mąka pszenna do obtoczenia schabu
- ewentualnie śmietana 18% do zagęszczenia sosu (1-2 łyżki)
PRZYGOTOWANIE:
Schab myję,osuszam papierowym ręcznikiem i doprawiam z obu stron solą oraz pieprzem.Każdy kawałek obtaczam w mące i smażę na małej ilości oleju z każdej strony na zloty kolor.Cebule kroje w półksiężyce.Schab wyjmuję na talerz i na ten sam olej wkładam cebulę-delikatnie solę i chwilę podsmażam-do momentu w którym się zeszkli.Zalewam wodą-lekko ponad poziom cebuli. Dodaję schab i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez ok.15 minut.Po tym czasie mięso wyjmuję a zawartość patelni przelewam do wąskiego i wysokiego naczynia a następnie za pomocą blendera miksuję na gładką masę.Sos przelewam na patelnię i dodaję posiekany koperek.Podgrzewam chwilę.W razie konieczności doprawiam solą lub pieprzem..Czasami do tego sosu dodaję śmietanę 18% aby delikatnie go zagęścić.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz