Zupa z białych szparagów z lanymi kluskami
Zupa której nauczyłam się od teściowej a ta z kolei od swojej teściowej-czyli zdradzam Wam przepis rodzinny☺Nie zachwyca wyglądem ale smakiem powala.Gdy poczęstowano mnie tym smakołykiem to od razu wiedziałam,że będzie gościła i na naszym stole.W moim rodzinnym domu Mama nigdy takiej zupy nie gotowała- właściwie to ja-będąc jeszcze nastolatką-"wprowadziłam" szparagi do domu.Pamiętam,że oglądałam wtedy często program Nigelli Lawson.Nigdy nie zapomnę jak śliniłam się na widok ugotowanych szparagów moczonych w jajku na miękko.Też chciałam to zrobić w tak pięknym stylu ale nie zawsze się to udawało☺Nie potrafiłam ich wtedy nawet dokładnie obrać-wiedziałam tylko,że gotując szparagi należy dodać cukier i sól.Taka właśnie powinna być ta zupa-lekko słona o wyraźnym słodkim smaku.Jednak ja nie zawsze stosuję się do tej zasady-wolę gdy nie jest zbyt słodka-Mąż natomiast dosładza sobie bardziej.Najlepszym rozwiązaniem będzie wykończenie zupy według własnego smaku.
SKŁADNIKI:
- 2 pęczki białych szparagów
- cukier
- sól
- 200 g.słodkiej śmietanki do zupy
- 1 łyżka mąki pszennej
- do podania: 4 jaja ugotowane na twardo
na lane kluski:
- 2 jaja
- 1,5 szkl.mąki pszennej
- 0,5 szkl. wody
- 0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
Szparagi obieram ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw,myję i kroję na małe krążki(ok.0,5 cm.)-główki zostawiam dłuższe-zależy od wielkości ale najczęściej jakieś 3 cm. Myję i wrzucam na osolony i posłodzony wrzątek-wlewam 2 litry wody i wsypuję 1,5 łyżki cukru i 1 łyżkę soli.Gotuję do miękkości na średnim ogniu-pod przykryciem-ok.35-45 minut.Ewentualny ubytek wody uzupełniam.Gdy szparagi są już miękkie-wyjmuję je łyżką cedzakową i na wywar nalewam porcjami za pomocą dużej łyżki do zupy ciasto przygotowane na kluski.
Przygotowanie klusek jest bardzo proste-wszystkie składniki łączę trzepaczką.Najważniejsze żeby ich konsystencja nie była zbyt rzadka jak również zbyt gęsta.Najprostszym sposobem aby sprawdzić czy ciasto na kluski ma odpowiednią konsystencję jest wylanie małej porcji na wrzątek.Jeżeli ciasto po wlaniu na wodę zacznie się mocno oddzielać i psuć-oznacza to,że jest za rzadkie-należy dodać mąki.Natomiast jeżeli kluchy są zbyt duże-grube trzeba wtedy dodać jajo lub wody.Ciasto musi być bardziej gęste od naleśnikowego.
Gdy już wszystkie kluski są już ugotowane dodaję do nich szparagi-zagotowuję całość i zagęszczam zawiesiną powstałą z połączenia 0,5 szkl. wody,łyżki mąki pszennej i 200 g. słodkiej śmietanki.Na koniec dodaję ugotowane na twardo i pokrojone w drobną kostkę jajka.W razie potrzeby doprawiam jeszcze solą i cukrem.Z podanych proporcji wychodzi duży garnek zupy-na dwa dni dla małej rodziny lub na 1 dzień dla większej☺.Smacznego



Komentarze
Prześlij komentarz