Chińskie
Uwielbiam makarony.Często gotuję sobie dania makaronowe do pracy-są bardzo sycące i nie wymagają długiego czasu przygotowania.Ostatnio miałam ochotę na coś orientalnego i zrobiłam ten właśnie makaron.Smakował Nam do tego stopnia,że po dwóch dniach znów gościł na naszych stołach a dziś wrzucam przepis na bloga z propozycją byście i Wy skosztowali tego pysznego dania.
SKŁADNIKI:
- 400 g. uda z kurczaka(bez kości i skóry)
- 0,5 opakowania makaronu Chow Mein Noodles (125 g.)
- 3 liście kapusty pekińskiej
- 1 średnia marchewka
- 2 cebulki dymki (ewentualnie 0,5 średniej cebuli)
- kilka gałązek grubego szczypioru
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3-4 łyżki słodko-ostrego sosu chilli
- przyprawy do kurczaka:curry,papryka słodka,papryka ostra,sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Udka myję,osuszam papierowym ręcznikiem i kroję w cienki-długie paseczki.Doprawiam do smaku i smażę na małej ilości oleju,często mieszając.W garnku zagotowuję wodę-wyłączam gaz i wkładam do niej makaron na 4 minuty a następnie go odcedzam. Marchew i kapustę kroję w cienkie,długie paski.Dymkę kroję na plastry(jeżeli wybieramy zwykłą cebulę to kroimy ją na piórka).Na tym samym oleju na którym smażyło się mięso smażę marchew i cebulę a pod koniec smażenia gdy marchew lekko zmięknie dodaję kapustę i jeszcze chwilę razem podsmażam.Doprawiam sosem sojowym i słodko-pikantnym sosem chilli-w przepisie wpisałam 3-4 łyżki ale ilość proponuję dostosować do indywidualnego gustu smakowego -tak jak kto lubi bardziej lub mniej ostre.Dodaję makaron i dokładnie wszystko mieszam.Przed podaniem posypuję pokrojonym w skośne paski szczypiorem.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz