Bigos ze słodkiej kapusty


Szybki i smaczny bigos ze słodkiej kapusty.W towarzystwie świeżej bułki sprawdza się świetnie jako danie obiadowe.Natomiast gdy chcę podać kapustę jako dodatek do drugiego dania to w przepisie nie uwzględniam kiełbasy.Polecam.



SKŁADNIKI:
  • główka kapusty
  • 1 cebula
  • 200 g. ulubionej kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • natka koperku i pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2 łyżki oleju


Z kapusty wycięłam głąb i  pokroiłam w duża kostkę.Wrzuciłam do miski i posoliłam łyżką soli.Następnie lekko wygniotłam.Wrzuciłam  do garnka i dolała 1 szkl. wody.Dodałam liście laurowe i ziele angielskie.Gotowałam na małym ogniu,bez pokrywki-od czasu do czasu mieszając i uzupełniając płyn tak aby kapusta się nie przypaliła.W tym czasie pokroiłam kiełbasę-ja kroję w drobna kosteczkę-tak lubię-można oczywiście pokroić na większe kawałki-jak kto lubi!Tak samo postępuję z cebulą.Kiełbasę i cebulę podsmażyłam na patelni-a pod koniec smażenia posypałam mąką,wymieszam i jeszcze chwilę razem podsmażyłam.Zawartość patelni przełożyłam do garnka z kapustą i dokładnie wymieszałam.Doprawiłam pieprzem.Można jeszcze ewentualnie doprawić solą.Zdjęłam z ognia i dodałam drobno posiekaną natkę koperku i pietruszki.
Często przygotowuję sobie ten bigos na różne domowe uroczystości-wtedy przygotowuję sobie go wcześniej aby nie zostawiać sobie całej pracy na dzień imprezy.Jeżeli również skorzystacie z takiej opcji to proponuję gorący bigos włożyć do słoików-zakręcić  i odwrócić do góry dnem-słoiki dzięki temu ładnie się zamkną i bez obaw będzie można je przechowywać przez kilka dni w lodówce☺Smacznego.



Komentarze

Popularne posty