Bigos ze słodkiej kapusty
Szybki i smaczny bigos ze słodkiej kapusty.W towarzystwie świeżej bułki sprawdza się świetnie jako danie obiadowe.Natomiast gdy chcę podać kapustę jako dodatek do drugiego dania to w przepisie nie uwzględniam kiełbasy.Polecam.
SKŁADNIKI:
- główka kapusty
- 1 cebula
- 200 g. ulubionej kiełbasy
- sól
- pieprz
- 2-3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- natka koperku i pietruszki
- 1 łyżka mąki
- 1-2 łyżki oleju
Z kapusty wycięłam głąb i pokroiłam w duża kostkę.Wrzuciłam do miski i posoliłam łyżką soli.Następnie lekko wygniotłam.Wrzuciłam do garnka i dolała 1 szkl. wody.Dodałam liście laurowe i ziele angielskie.Gotowałam na małym ogniu,bez pokrywki-od czasu do czasu mieszając i uzupełniając płyn tak aby kapusta się nie przypaliła.W tym czasie pokroiłam kiełbasę-ja kroję w drobna kosteczkę-tak lubię-można oczywiście pokroić na większe kawałki-jak kto lubi!Tak samo postępuję z cebulą.Kiełbasę i cebulę podsmażyłam na patelni-a pod koniec smażenia posypałam mąką,wymieszam i jeszcze chwilę razem podsmażyłam.Zawartość patelni przełożyłam do garnka z kapustą i dokładnie wymieszałam.Doprawiłam pieprzem.Można jeszcze ewentualnie doprawić solą.Zdjęłam z ognia i dodałam drobno posiekaną natkę koperku i pietruszki.
Często przygotowuję sobie ten bigos na różne domowe uroczystości-wtedy przygotowuję sobie go wcześniej aby nie zostawiać sobie całej pracy na dzień imprezy.Jeżeli również skorzystacie z takiej opcji to proponuję gorący bigos włożyć do słoików-zakręcić i odwrócić do góry dnem-słoiki dzięki temu ładnie się zamkną i bez obaw będzie można je przechowywać przez kilka dni w lodówce☺Smacznego.
Często przygotowuję sobie ten bigos na różne domowe uroczystości-wtedy przygotowuję sobie go wcześniej aby nie zostawiać sobie całej pracy na dzień imprezy.Jeżeli również skorzystacie z takiej opcji to proponuję gorący bigos włożyć do słoików-zakręcić i odwrócić do góry dnem-słoiki dzięki temu ładnie się zamkną i bez obaw będzie można je przechowywać przez kilka dni w lodówce☺Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz