Zupa meksykańska
Smaczna,sycąca i rozgrzewająca.W moim domu rodzinnym serwowana od zawsze-u mnie zbyt rzadko przez fasolki które przeszkadzają mojej córce.Dziś zajadamy się zupką-a dla córci klopsiki😁
SKŁADNIKI:
- 300 g. mięsa mielonego wieprzowego(u mnie z szynki)
- 1 puszki fasolki konserwowej-białej
- 1 puszka fasoli konserwowej-czerwonej
- 1 średnia marchewka
- 0,5 korzenia pietruszki
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 0,6 l. soku pomidorowego 100%
- 2-3 ziemniaki
- kostka rosołowa
- przyprawy:sól,pieprz,papryka słodka,papryka ostra
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlałam 1 litr wody i doprowadziłam do wrzenia.Dodałam kostkę rosołową i pokrojoną w pół plastry marchewkę oraz pietruszkę.Gotowałam do miękkości warzyw.Na patelni-na małej ilości oleju podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Gdy lekko się zeszkliło dodałam mięso mielone i doprawiłam solą,pieprzem i paprykami.Chwilkę poddusiłam,często mieszając.Do garnka z warzywami dodałam pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i gdy zmiękły dodałam również mięso.Do zupy wlałam sok pomidorowy,obie fasolki razem z zalewą.Wszystko gotowałam jeszcze przez jakieś 10 minut.Pod koniec gotowania-w razie konieczności doprawić raz jeszcze zupę solą,pieprzem,papryką.Smacznego.



Komentarze
Prześlij komentarz