Zupa meksykańska



      Smaczna,sycąca i rozgrzewająca.W moim domu rodzinnym serwowana od zawsze-u mnie zbyt rzadko przez fasolki które przeszkadzają mojej córce.Dziś zajadamy się zupką-a dla córci klopsiki😁



SKŁADNIKI:


  • 300 g. mięsa mielonego wieprzowego(u mnie z szynki)
  • 1 puszki fasolki konserwowej-białej
  • 1 puszka fasoli konserwowej-czerwonej
  • 1 średnia marchewka
  • 0,5 korzenia pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,6 l. soku pomidorowego 100%
  • 2-3 ziemniaki
  • kostka rosołowa 
  • przyprawy:sól,pieprz,papryka słodka,papryka ostra


PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlałam 1 litr wody i doprowadziłam do wrzenia.Dodałam kostkę rosołową i pokrojoną w pół plastry marchewkę oraz pietruszkę.Gotowałam do miękkości warzyw.Na patelni-na małej ilości oleju podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Gdy lekko się zeszkliło dodałam mięso mielone i doprawiłam solą,pieprzem i paprykami.Chwilkę poddusiłam,często mieszając.Do garnka z warzywami dodałam pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i gdy zmiękły dodałam również mięso.Do zupy wlałam sok pomidorowy,obie fasolki razem z zalewą.Wszystko gotowałam jeszcze przez jakieś 10 minut.Pod koniec gotowania-w razie konieczności doprawić raz jeszcze zupę solą,pieprzem,papryką.Smacznego. 

Komentarze

Popularne posty